Från S till SD

Av: Anette Holmqvist

Varnhem. Omsorgen om välfärden fick Nina Drakfors, 44, att byta parti.
Från S – till Sverigedemokraterna.
Hon menar att hennes gamla parti driver en politik där man inte lyssnar på svenska folket.
– Socialdemokraterna är inte verklighetsförankrade, säger hon.

S

verigedemokraternas snabba tillväxt är en av förklaringarna bakom det minskade stödet för Socialdemokraterna. Jimmie Åkessons parti plockar väljare från nästan alla, men framför allt drabbas de stora partierna S och M.
Bara senaste kvartalet har elva procent som tidigare sympatiserat med S lämnat till förmån för SD, enligt Aftonbladet/Inizios panel där 16 520 personer tillfrågats.
Här i den gamla klosterorten Varnhem, där ”Arn” i Jan Guillous böcker föds och växer upp, finns en av partibytarna. Ensamstående trebarnsmamman Nina Drakfors är socialsekreterare i Skövde och driver dessutom eget inom hawaiiansk massage.
För ortsborna är hon välkänd.
Hon satt tidigare i barn- och utbildningsnämnden för S men bytte parti för drygt ett år sedan och har i dag samma uppdrag för SD.
Partibytet fick många att ifrågasätta hennes lämplighet och hon utreddes därför av arbetsgivaren, men beslutet blev att hon får jobba kvar.
– Jag har i mångas ögon gått ifrån att vara en god socialdemokrat till att vara en rasistisk sverigedemokrat, fast mitt engagemang är samma nu som förut.

Foto: Magnus Wennman

Just den här dagen är det rejält vintrigt i Varnhem. Snön ligger som ett glittrande täcke över bygden.
Dagen Nina Drakfors började tvivla på S, som hon innan dess hade sympatiserat med ”hela livet”, minns hon tydligt. Fröet såddes vid en av partiets utbildningskonferenser.
Utbildningsledaren tog enligt Drakfors upp frågan om hur man skulle bemöta SD i en debatt.
– Vi skulle inte ta en sakdebatt med SD, för den kunde vi inte vinna. I stället uppmanades vi att manipulera den till att handla om alla människors lika värde och att vi inte vill ha ett vi-och-dom samhälle.
Drakfors menar att det fick henne att se sitt parti på ett annat sätt.
– Där och då tänkte jag att det här inte är demokrati.
Drakfors framhåller att partibytet för henne handlade om att värna pengar till välfärden, som sjukvård och omsorg. Hon har jobbat som undersköterska inom hemtjänsten sedan 20-årsåldern och därefter utbildat sig till socionom.
– Det handlar om våra skattemedel. Då måste man ha en ekonomi i balans. Det har varit en av S paradgrenar, men det verkar man ha frångått.
I dag är Nina Drakfors en mycket övertygad sverigedemokrat som vill spara pengar på att minska invandringen och som är engagerad i ifrågasatta youtube-kanalen ”Granskning Sverige”. Men hon framhåller att det skett i en process som pågått några år.
– Långsiktigt började jag förstå att S inte är verklighetsförankrade. Man vill inte göra några förändringar utan tycker att allt ska vara som det alltid har varit, säger hon.

LÄS MER I PLUS:

Här är Löfvens innersta krets
Nådde toppen – mot alla odds
Löfven: Ideologiskt är jag väldigt tydlig med var vi står