Här ratas ”sossarna”
Text: Lena Mellin
Framtidspartiet kallar sig Socialdemokraterna.
Men i landets främsta tillväxtområden går det inte bra.
Särskilt illa är läget i det trendkänsliga Stockholm.
Storstäderna är Sveriges framtidsmotorer. Det är där jobben växer mest, det är dit folk flyttar – om de kan hitta någonstans att bo.
Men för Socialdemokraterna, som gör anspråk på att vara Sveriges enda statsbärande parti, går det inte särskilt bra i storstäderna. I riksdagsvalet gjorde partiet sämre ifrån sig i både Stockholm, Göteborg och Malmö än i riket.
I kommunalvalen ser det lite annorlunda ut. I Stockholm och Göteborg fick Socialdemokraterna ett betydligt sämre valresultat än de fick nationellt. I Malmö blev det något bättre än riksgenomsnittet.
På riksplanet har Socialdemokraterna tappat fyra procentenheter sedan valet 2006. I Stockholm har partiet tappat 2,4 procent sedan 2006 och fick i senaste kommunalvalet bara stöd av 22 procent av väljarna.
I kommunalvalet i Malmö har Socialdemokraterna tappat 5,3 procent och i Göteborg hela 13,5 procent under motsvarande period.
Socialdemokraterna har alltså en begränsad attraktionskraft på Sveriges mest urbana väljare. Det beror inte på att S-väljare är otrogna, tvärtom. 78 procent som lade sin röst på Socialdemokraterna 2010 gjorde det även 2014. Bara Sverigedemokraternas väljare är ännu trognare enligt SVT:s vallokalundersökning.
Däremot håller väljarna av flera skäl på att försvinna från Socialdemokraterna. Om 65-plussarna hade fått bestämma hade 37 procent av väljarna lagt sin röst på Socialdemokraterna. Men bland förstagångsväljarna, mellan 18 och 21 år, gjorde knappt hälften så många det, 20 procent.
Av dem som har ett jobb röstade 25 procent på Socialdemokraterna. Bland studerande var siffran ännu lägre, 21 procent.
Men 37 procent av de arbetslösa lade sin röst på Socialdemokraterna. Bland dem som uppbar sjuk- eller aktivitetsersättning var siffran ännu högre, 43 procent.
Det är egentligen bara i den krympande gruppen LO-medlemmar som partiet håller ställningarna, 51 procent lade sin röst på S. Och bland dem som har föräldrar eller själva är uppvuxna utanför Europa, 36 procent.
Med undantag för dem tonar bilden ett parti för dem som av olika anledningar hamnat på livets skuggsida. För att de börjar bli gamla. är sjuka eller har blivit av med jobbet.
Unga, storstadsbor och egenföretagare förefaller däremot att tycka att Socialdemokraterna inte har något att erbjuda dem. Alltså de med go och framåtanda.
I ledningen för både Stockholm, Göteborg och Malmö finns tre kvinnor, alla socialdemokrater. Vi åkte till dem och ställde den raka frågan: Hur ska Socialdemokraterna bli ett stort parti igen i din kommun?
”Det vore kul om idéerna
kom från oss”
STOCKHOLM. Karin Wanngård är Stockholms regeringschef.
I senaste valet fick Socialdemokraterna 21,6 procent i riksdagsvalet och 22 procent i kommunalvalet.
– Vi har varit för otydliga.
Text: Lena Mellin Foto: Stefan Jerrevång
Från de fantastiska lokalerna i Stockholms stadshus med utsikt över Riddarfjärdens is styr Karin Wanngård, 40, Sveriges största kommun.
Hon leder en ovanlig koalition, Socialdemokraterna styr tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. De senare har hand om de mänskliga rättigheterna i huvudstaden.
Wanngård har suttit i Stockholms kommunfullmäktige sedan hon var 19 år. För fem år sedan blev hon gruppledare för Socialdemokraterna och heltidspolitiker. Innan dess jobbade hon med löner på olika sätt, bland annat som lönekonsult på Danderyds sjukhus.
Enligt henne beror Socialdemokraternas problem, framför allt lokalt, på att partiet inte varit tillräckligt tydligt. Det är det vanligaste sättet att bortförklara tillkortakommanden i den politiska sfären. Hade folk bara förstått, fått ett tydligt budskap, hade det gått mycket bättre i valet.
Budskapet har alltså varit otydligt?
– Jag tror inte att väljarna uppfattat skillnaden mellan ett socialdemokratiskt finansborgarråd och ett av en annan politisk kulör. Jag måste säkerställa att det blir skillnad med Karin Wanngård på posten. Att vi bygger fler bostäder, att jobbar mot ökad ökade klyftor och segregation.
Ett annat problem Wanngård ser är att Socialdemokraterna är en folkrörelse. Där tar det tid att fatta beslut, en tid som många inte tycker finns i en tid av blixtsnabba sociala medier.
– Det är inte lika attraktivt längre att gå på möten en gång i veckan. Särskilt inte när man kan ge uttryck för sina åsikter på Facebook eller Twitter i stället.
– Det vore kul om idéerna också kom från partiet. Men vi har blivit mer av en kontrollstation.
Behöver socialdemokraterna bli ballare, mer coola?
– Själv har jag aldrig varit särskilt tuff. Vi tar ansvar för utvecklingen i Stockholm och det är inte bara chaupeau claque (en gammaldags cylinderhatt).
Men hur ska ni bära er åt för att växa?
– Jag är helt övertygad om att det handlar om traditionell socialdemokratisk politik. Om fördelningspolitik, om att motverka segregationen och om att vi vill bygga så att det knakar. Jag hoppas att det leder till att vi på fyra år gjort skillnad.
I Stockholm fick Sverigedemokraterna sex mandat. För närvarande utnyttjas fyra av dem av personer som fortfarande kallar sig SD:are.
Vad säger du till dem som valde SD i stället för S?
– Att det är olyckligt. Jag vill övertyga människor om allas lika värde och ett Stockholm som är motorn i Sverige och att det är bättre än att bygga murar. Men det måste vi bevisa för väljarna.
Och hur ska det gå till?
– Jag ska prata om vad jag gör.
Enligt valforskarna är ideologisk närhet, en agenda, kompetens och tydlighet fyra bergsäkra sätt att vinna ett val. Vi är alltså tillbaka på det här med tydlighet.
– Jag kan inte komma med enkla lösningar. Det handlar om prioriteringar och det är komplicerande.
Hur ser du på din egen roll?
– Makten för borgmästaren ökar för varje år eftersom opinionsbildning blir allt viktigare.
ENKÄT: Ser du vem det är på bilden?
Så här svarade stockholmarna:
”Vi behöver mer jävlar anamma”
GÖTEBORG. Ann-Sofie Hermansson har nyss tagit över ledningen för Socialdemokraterna i Göteborg.
Hon ser ett huvudskäl till sitt partis kris, bristen på självförtroende och attityd.
– Vi behöver mer jävlar anamma.
Text: Lena Mellin Foto: Anders Deros
Järntorget och Olof Palmes plats i Göteborg är arbetarrörelsen kondenserad. Här sitter facken, här sitter Socialdemokraterna och här finns statyer av Dan Andersson, Hjalmar Branting och några till. Här startar S Första maj-tåg.
Här fanns också Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, 51 tills för ett par veckor sedan. Då valdes hon till Socialdemokraternas gruppledare och därmed kommunstyrelsens ordförande i Sveriges näst största kommun, ledd av en koalition mellan S, V och MP.
Det går inte bra för Socialdemokraterna i Göteborg, 22,4 procent i senaste kommunalvalet. Men när ”Soffan” pekar på vad hennes parti måste göra för att åter bli stort dominerar det nationella perspektivet.
– Vi har krisat ganska mycket, ganska länge.
Etta på Hermanssons att göra-lista står bättre självförtroende, att inte hänga med huvudet.
– I mångt och mycket handlar det om självförtroende och attityd. Mer optimism och energi. Hallå, det finns faktiskt glada sossar.
Hon tror att många Socialdemokrater gett upp.
– Men vi äger vårt eget öde. Även om vi inte agerar så.
Ett sätt att höja självförtroendet skulle kunna vara ett nytt projekt, som ”det gröna folkhemmet”, ”kunskapslyftet” eller miljonprogrammet.
– Det var ett tag sedan vi hade ett projekt av den storleken. Men vi behöver bli en reformistisk rörelse igen. Nu saknas samhällsanalysen hos oss.
Nummer två på listan är att vitalisera folkrörelsen Socialdemokraterna.
– Vi knackar dörr, men egentligen är det bara sekter som knackar dörr eftersom de inte känner några.
I stället vill Ann-Sofie Hermansson att hon och andra aktiverar sig i de sammanhang som människor finns och prata politik där.
– Nattvandra, läxläsning, flyktingguider, det finns mycket man kan göra. Det är också där man kan hitta nya talanger. Jag blev fångad av facket, Metall, på min tid. Det var inte ödesbundet att jag skulle köra truck.
Trea på to do-listan är en grundlig utredning av vad som orsakar de ökande klyftorna. Ett samhälle som håller ihop är ett bra samhälle, det som inte gör det är dåligt.
– Klyftorna ökar i alla mogna demokratier och det spelar ingen större roll om det är vi eller någon annan som sitter i regeringen. Nu måste vi ta reda på vad som orsakar de ökande klyftorna för uppenbarligen motarbetar vi dem med fel metoder.
– Ungefär som när man sade att magsår berodde på stress eller stark mat. Men i själva verket var det en bakterie som var boven och den kunde bekämpas med Losec.
”Soffan” gjorde ett misslyckat försök att få till stånd den här utredningen på senaste S-kongressen. Men det kommer nya tillfällen.
Sverigedemokraternas framgångar tror Ann-Sofie Hermansson främst beror på deras tydlighet och långsiktighet. Medan konturerna på både de rödgröna och på Alliansen är vaga, globaliseringen har blivit tydlig och EU dras med stora problem upprepar SD samma budskap, år ut och år in.
– Till sist blir det ju en slags trygghet.
ENKÄT: Ser du vem det är på bilden?
Så här svarade göteborgarna:
”Det är inte business as usual”
MALMÖ. För Katrin Stjernfeldt Jammeh är Socialdemokraternas problem solklara. Partiet behöver skaffa sig en strategi för utvecklingen av Sverige.
– Vi måste bli modigare och ta ut svängarna.
Text: Lena Mellin Foto: Krister Hansson
Katrin Stjernfeldt Jammeh, 41, har varit kommunstyrelsens ordförande i Malmö i tre år. Innan dess var hon ansvarig för skol- och sociala frågor i ett par år. Heltidspolitiker har hon varit sedan 2008. Innan dess konsult.
Hon är uppskattad i sitt parti och ett av skälen är förmodligen att S i Malmö har högre väljarstöd i kommun- än i riksdagsvalet, 32,9 jämfört med 29,3 2014.
Socialdemokraterna, som regerar Malmö tillsammans med MP, är alltså något spåren. Men vi återkommer till det. På frågan hur S ska bli ett stort parti igen har hon ett svar som kan låta enkelt.
– Vi måste våga måla upp vilket samhälle vi vill ha. Och visa att det finns möjligheter att skapa det samhället.
Lätt på pappret. Men svårare i praktiken.
– Vi behöver utforma en strategi för utvecklingen av Sverige, att sjösätta ett tydligt reformpaket.
Stjernfeldt Jammeh återkommer gång på gång till det under intervjun. Socialdemokraterna måste göra tydligt vilket samhälle de vill ha och hur man kommer dit. Medborgarna måste förstå vart de är på väg.
Hon understryker, också det flera gånger, att det inte längre är ”business as usual”, det går inte att trampa på i ullstrumporna. Vi lever i en globaliserad värld som ställer nya krav och som utmanar nationalstaterna och till exempel försäkringssystemen.
Men dessutom finns det alltså, enligt Stjernfeldt Jammeh, potential till förbättring av partiets kollektiva attityd.
– Vi måste ta ut svängarna lite mer. Inte vara så ängsliga.
Åter till Malmö. I de tre senaste valen har Socialdemokraterna fått högre stöd lokalt än nationellt. Tendensen är i båda fallen vikande.
Malmö är en ung kommun, 40 procent av befolkningen är under 29 år, hälften av grundskolans elever talar ett annat språk än svenska hemma. Skolresultaten har ökat i fem år i rad. Inflyttningsrekord för både människor och företag. Ett av skälen är den unga, språkkunniga befolkningen, ett annat den globala miljön.
Bland annat har Ikea flyttat sina globala supportfunktioner dit och datajätten IBM ska öppna ett utvecklingscenter inom kort.
Detta händer i en kommun som av många uppfattas som problemtyngd. Men uppenbarligen har Malmö gjort något som är rätt och kanske är det att Stjernfeldt Jammeh gjort lokalt det som hon efterlyser nationellt av sitt parti, målat upp den övergripande bilden.
S ville öka jämlikheten i kommunen. Med inspiration av världshälsorganisationen WHO lade kommunen fram en strategi för hur det ska nås. Och verktygen inskränktes främst till sådana som Malmö själva förfogar över.
Resultatet har bland annat blivit gemensamma prioriteringar för de kommunala förvaltningarna. Och nya interna arbetsprocesser.
– Det händer mycket här nu som är positivt. Många känner att staden är i rörelse. Och många förknippar den rörelsen med oss, Socialdemokraterna.
Kommunen har också bestämt sig för att fokusera på möjligheterna, inte på problemen.
– Vi är en liten global stad i en global värld. Då måste vi ta vara på det som är våra styrkor, för att hantera våra problem.
ENKÄT: Ser du vem det är på bilden?
Så här svarade malmöborna:
LÄS MER I PLUS:
Här är Löfvens innersta krets
Nådde toppen – mot alla odds
Löfven: Ideologiskt är jag väldigt tydlig med var vi står